In data de 20 mai 2025, în sala „Iustin Moisescu” a Centrului Mitropolitan din Iași, a avut loc Conferința Internațională cu tema „Rolul religiei în realizarea păcii sau cauza conflictelor în Balcani. Aspecte ale asistenței sociale în vremuri de criză cauzate de război”. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Universitatea „Sfinții Chiril și Metodiu” din Skopje, Macedonia de Nord.
Deschiderea oficială a avut loc la ora 9:30, fiind moderată de lect. univ. dr. pr. Cristian Barnea, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă. Au urmat alocuțiunile unor invitați de seamă din domeniul teologiei, asistenței sociale și administrației publice, precum conf. univ. dr. Mihaela Rădoi, directorul executiv Daniel Constantin Ciubotaru, Marius Vlaicu Aonicesei (CNASR), prof. univ. dr. habil. Stoica Cristina Maria, prof. univ. dr. habil. Tiberiu Șoitu și conf. univ. dr. Roxana Necula, precum și arhim. Hrisostom Rădășanu.
Conferința a continuat cu o sesiune de comunicări științifice, prezidată de conf. univ. dr. habil. Gabriela Carmen Lăzăreanu. Printre temele abordate s-au numărat:
- Rolul religiei în pace și conflict în Macedonia de Nord și Balcanii de Vest – prof. univ. dr. Zoran Matevski;
- Aspecte sociologice ale escatologiei în pictura macedoneană – prof. univ. dr. Dushka Matevska;
- Biserica și religia între activism social și stare de spirit – prof. univ. dr. habil. Cristina Gavriluță;
- Religia, violența, terorismul și războiul – conf. univ. dr. habil. Gabriela Carmen Lăzăreanu.
După pauza de prânz, conferința a continuat cu prelegeri axate pe rolul Bisericii Ortodoxe Române în sprijinirea victimelor războiului, în special a refugiaților ucraineni. Temele au inclus:
- Dialogul intergenerațional și intervenția socială în criză – lect. dr. Petronela (Polixenia) Nistor;
- Intervenția B.O.R. în sprijinul copiilor români din Ucraina – lect. dr. pr. Ilarion Mâță;
- Rănile invizibile ale copiilor refugiați și riscul de inadaptare socială – asist. univ. drd. Oana Neagu;
- Integrarea refugiaților ucraineni în România – asist. univ. dr. Maria Alexandrescu.
Evenimentul s-a încheiat în jurul orei 17:00, fiind apreciat ca un prilej valoros de reflecție și schimb de bune practici între specialiști din teologie, sociologie și asistență socială. Participanții au primit 2 credite profesionale. Conferința a subliniat importanța cooperării internaționale în fața provocărilor umanitare actuale, precum și rolul esențial al religiei în promovarea păcii și solidarității în Balcani.
Negru Gheorghe